Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie
Chcesz kupić sok z kiszonych buraków? Wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu powinno się spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Stanowią one również osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]