Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości
Jeśli chcesz kupić sól himalajską, skieruj się na tę stronę.
Sól to składnik konieczny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto stosować je w kuchni?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podkreśla smak potraw. Pomimo, że nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne porcje (do 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. potas, magnez czy wapń, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem wapnia, cynku czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]