Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie
Chcesz zamówić barszcz czerwony z zakwasu? Koniecznie odwiedź tę stronę.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą jemy na ogół podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale także apetyczna przekąska
Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego trochę słodkawy, a zarazem kwaskowy aromat sprawia, że świetnie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wrzucają weń pierogi z grzybami, kapustą albo mięsem, inni wolą w nim kiełbasę, kartofle oraz jajo. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz również wyśmienita przekąska albo ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego pasztecika z grzybami lub bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również sporo żelaza, przez co poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem najczęściej je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam
Nie istnieje jedna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Jedni kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny, pozostali wsypują do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym zawiera więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak raptownie najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]