Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?
Chcesz kupić kapustę kiszoną? Powinieneś odwiedzić ten adres.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Czemu warto spożywać kapustę kwaszoną?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które powstało na skutek szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których pozyskanie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji istotnych dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B3, B6, B9). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło między innymi potasu, probiotyków i żelaza. Zarazem to żywność nie posiadająca wielu kalorii, stąd poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako główny element potraw, jak i w dodatkach do nich. Na surowo najczęściej je się ją w formie surówki z tartą marchwią i cebulką, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także produkt, który świetnie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek i krokiecików. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby popularne polskie dania – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, lecz współcześnie sporadycznie kisi się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w wielkich i niewielkich pojemniczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]