Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Tu odnajdziesz szczegółowe informacje o kwaszonkach.

Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański specjał, rzadko przyrządzany w innych częściach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?

Historycy uznali, iż proces konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w soli, w occie albo w solance, stosowany jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest ona zanurzona, hamuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz był to świetny sposób, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym przyjął się zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Cechują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, rzadziej chorowali na cyngę. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki z warzyw nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z topinamburu i ziemniaków.

Kiszone przetwory warzywne na świecie

Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie w większości rejonów świata, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się ogromną popularnością. Natomiast pickle są tam prawdopodobnie wyjątkowo lubianym składnikiem sandwiczy, hot-dogów i hamburgerów. W Polsce obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. paprykę, rzodkiew oraz owoce (przykładowo śliwki), a czasem nawet jaja.

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się bazą lub ważnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych regionach świata, gdyż zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek przygotowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Indiach.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]