ekologiczne przetwory, zdrowa żywność ekologiczna

Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednakże razem z poszerzającą się wiedzą odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć konsekwencje dla ich samopoczucia, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni towarów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.

Ekologiczna żywność – rośliny kultywowane według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego

Aby jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność eko i przetwory z niej wytworzone muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez wskazane do tego laboratoria. Nadrzędną jednakże właściwością spożywczych produktów eko jest to, że użyte do ich przyrządzenia warzywa i owoce uprawiano z zachowaniem kluczowych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby lub zatruwają wody powierzchniowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych organizmów. Natomiast ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych substancji dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Zamawiasz eko żywność? Czytaj dokładnie informacje na etykiecie

Przetwory ekologiczne są poddawane nieprzerwanemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym również w czasie magazynowania oraz przewozu. Co ważne, jeśli artykuł spełnia kryteria, jego producent obok rutynowych informacji między innymi o warunkach przechowywania, możliwych alergenach, wadze netto, miejscu pochodzenia składników czy terminie trwałości, musi dodatkowo koniecznie podać numer ID jednostki certyfikującej dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Szukając żywności eko należy więc czytać starannie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]