Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie
Chcesz nabyć obwarzanki krakowskie? Odwiedź ten adres.
Mają wyjątkowy aromat, wyglądają naprawdę interesująco, a znaleźć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką historycznej stolicy naszego kraju oraz dumą krakowskich cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak dużym uznaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?
Historia obwarzanków krakowskich
Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W annałach pierwszy raz pojawiły się wiek później, gdy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w czasie przed Wielkanocą, ale później jadano je również w pozostałych miesiącach. W XV stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dekret, według którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła pięć stuleci potem UE, wpisując je na listę produktów tradycyjnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wytwarzane są w myśl identycznej receptury. Ich nazwa oraz niepowtarzalny smak okazują się wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi solą lub makiem – i wkłada do pieca.
Kontakt:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]